Alexandru Rafila a făcut câteva previziuni pozitive legat de începerea anului școlar. Acesta a precizat că majoritatea copiilor se află în afara unui pericol serios, făcând o formă foarte ușoară a bolii.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că şcoala trebuie să reînceapă, iar respectarea măsurilor recomandate în contextul pandemiei o să asigure un mediu propice elevilor. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA, NOI DEZVĂLUIRI DESPRE VACCINUL ÎMPOTRIVA VIRUSULUI SARS-COV-2! CE URMEAZĂ SĂ SE ÎNTÂMPLE CU OMENIREA)
„Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă iar şcoala online trebuie să fie doar complementară modului de desfăşurare clasic al şcolii. Măsurile recomandate sunt trei, cele simple: distanţarea elevilor, utilizarea măştii, nu neapărat a măştii medicale, poate fi vorba şi despre o mască textilă, dar ea trebuie să fie adaptată vârstei copiilor şi măsurile igienice.
Copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus. Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte uşoare de boală iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil şcolar este extrem de redusă, procentul fiind de 0,1% dintre copiii care contractează boala şi este un studiu în acest sens desfăşurat în Marea Britanie”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Angerpres.
Alexandru Rafila a dat exemplul altor țări în care activitatea școlară deja a început. Acesta a spus că în aceste cazuri, odată cu deschiderea anului școlar, a existat o creștere a numărului de noi cazuri. Acest lucru probabil se va întâmpla și în România, dar Alexandru Rafila a adăugat că este extrem de important cum o să fie gestionată această creștere. (VEZI ȘI: RAFILA PROPUNE O SIMULARE A ÎNCEPERII ȘCOLILOR: „SĂ VEDEM CUM SUPORTĂ COPIII 4-5 ORE MASCA”)
“Pot să vă spun că în general în toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri. (…) Important este să fie o creştere suportabilă”, a afirmat el.
Noi acum ne pregătim pentru începerea şcolilor, să sperăm că vor începe şcolile aşa cum ne dorim. Marea majoritate a părinţilor şi cu siguranţă o majoritate covârşitoare a copiilor cred că îşi doresc să se reîntoarcă la şcoală, să îşi regăsească colegii, să îşi regăsească profesorii şi învăţătorii.
Anumite activităţi s-au reluat în această perioadă. Nu ştiu dacă acestea sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri, putem în cea mai bună situaţie să ne aşteptăm la o creştere uşoară a numărului de cazuri, cu o condiţie: fie operatorii economici, pe de o parte, sistemul de învăţământ, pe de altă parte, dar şi noi ca indivizi să încercăm să ţinem lucrurile sub control, pentru că altfel într-adevăr putem să asistăm şi la o toamnă furtunoasă. Sper să nu fie aşa, dar săptămânile următoare vor fi decisive şi probabil până la sfârşitul lunii septembrie vom avea o imagine mult mai clară asupra evoluţiei epidemie”, a mai spus medicul.